top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Stefania Mezdrea

Igiena mâinilor

Cred ca ați auzit de germofobie, cea care te determină să devii obsedat de germeni, bacterii și virusuri. Este fobia pe care noi majoritatea medicilor o dezvoltăm datorită studiilor aprofundate despre boli, bacterii și virusuri. În timpul facultății, uneori circulam cu mijloacele de transport în comun și când mă întorceam acasă îmi curațam hainele și pantofii chiar și pe talpă cu șervețele igienizante sau spălam tot de la A la Z.


Prin educatia primită am invățat despre igiena personală dar și despre igiena spațiilor încarcate bacterian.


Am învățat că gelul antibacterian este util doar după spălarea mâinilor cu apă și săpun. Gelul antibacterian conține, de obicei, alcool însă nu omoară și norovirus, Clostridium difficile sau Cryptosporidium, care pot amentința viața letal în condiții de imunitate scazută sau asociate cu alte afecțiuni. În cazul în care nu suntem în apropierea unei surse de apă, ne putem curăța cu șervețele antibacteriene și doar ulterior cu gel antiseptic.

Săpunurile antibacteriene de calitate conțin triclosan sau triclocarban și pare impresionant, însă s-a demonstrat științific ca nimic nu este mai eficient decât îndepărtarea mecanică a bacteriilor de pe mâini și suprafete prin frecare cu apa și săpun. Spuma derivată din frecarea mâinilor cu apă și săpun îndepărtează cel mai bine bacteriile.


Singurul dezavantaj este ca spălatul exagerat usuca pielea, agresand și mai mult filmul protector, bariera noastră de apărare împotriva germenilor, afecțiunilor, alergiilor. Pentru a evita acest lucru, poți utiliza o cremă care conține glicerină, uleiuri, grăsimi sau unt hidratant, de preferabil cat mai naturale sau organice.

Hidratează-ți mainile după ce te-ai spălat pe mâini

Dacă ți-i se usucă prea tare mâinile înseamnă că trebuie să alegi un săpun cu ph neutru sau alcalin. Mâinile prea uscate, complet deshidratate sau cu răni, tăieturi, zgârieturi sunt mai vulnerabile la infecții sau alergii.


Să nu uităm de unghii, aceste trebuiesc scurtate si curațate foarte bine cu periuțele de unghii.

Igiena mâinilor și a unghiilor este esentială de fiecare dată când intrăm în casă de la cumpărături sau după ce am atins multiple suprafețe.
Cu mâini și unghii curate,

Dr. Stefania Mezdrea.

Comments


bottom of page