top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Stefania Mezdrea

5 alimente bune si 5 alimente rele pentru dinți


Alimente bune și rele pentru dinți
Alimente bune și rele pentru dinți

Prevenția este cea mai utilă când vine vorba de dinții tăi sănătoși.


Deși obturațiile, sigilările, fațetele dentare, albirile dentare profesionale, coroanele dentare îți fac dinții mai puternici și mai frumoși este bine să previi cariile și petele de pe dinți prin îngrijire orală, periaj dentar acasă, utilizarea irigatorului bucal pentru zonele greu accesibile și nu în ultimul rând igiena dentară profesională la dentist.

Cu toate acestea, deseori alimentele pe care le consumăm și obiceiurile alimentare nepotrivite pot crea afecțiuni și inflamații orale.


Să vedem care sunt cele 5 alimente rele pentru dinți:

  1. Bomboanele, caramelele, jeleurile și zahărul aderă pe suprafața dintelui creînd inițial demineralizări, leziuni de smalț iar ulterior carii.

  2. Murăturile prea acide. Consumul frecvent, zilnic de murături prea acide afectează smalțul dentar.

  3. Băuturile carbogazoase și unele sucuri din comerț conțin mult zahăr iar acidul citric din acestea corodează smalțul dentar pe termen lung.

  4. Pufuleții, sticks-urile, covrigeii uscați sunt carbohidrați aderenți care dacă nu sunt curățați meticulos dau carii pe molari și intre dinți.

  5. Citricele mestecate. Lămâia este o sursă excelentă de vitamina C însă sub formă de suc, care se poate bea cu paiul ci nu mestecată. Valabil și pentru grepfruit.

Ok, am înțeles cu cele rele dar care sunt alimentele bune pentru dinți?


Alimentele bune pentru dinți sunt nenumărate, iar astăzi îți voi enumera 5 dintre ele:

  1. Mărul este fructul ideal pentru dinți. Acesta stimulează secreția salivară și implicit curăță mai mult rezidurile din cavitatea orală. Când se mușcă din măr, dinții frontali și posteriori se spală cu ușurintă mai ales pe zonele masticatorii.

  2. Legumele și frunzele verzi sunt bogate în fibre ajutând la digestia și la menținerea colesterolului bun. Când mesteci spanacul sau salata, de asemenea se mărește fluxul salivar care ajută la curățarea orală și digestivă.

  3. Căpșunile conțin acid malic care albesc natural dinții. Căpșunile zdrobite cu bicarbonat aplicate pe o periuță cu perii moi, timp de 5 minute îți vor albi dinții în mod natural. Curăță ulterior semințele dintre dinți cu ața interdentară sau irigator bucal.

  4. Brânzeturile și produsele lactate, (preferabil de capră pentru intoleranți) conțin calciu, acesta fiind ingredientul cheie al hidroxiapatitei care întărește smalțul și oasele. Brânzeturile mai conțin și cazeină care alături de calciu repară structura smalțului. De aceea, francezii și italienii încheie masa cu brânzeturi maturate.

  5. Apa este esențială pentru că spală zahărul și acizii de pe dinți și limbă. Nimic nu este mai util decât clătirea intensă cu apă atât după ce mănânci cât și după de te-ai spălat pe dinți.

Cu alimente și băuturi sănătoase pentru dinți!

Dr. Stefania Mezdrea

bottom of page