top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Stefania Mezdrea

Periuța manuală sau cea electrică?

Din punctul meu de vedere este mai simplu și mai eficient să utilizezi periuța electrică.


Nu îți vei rani gingia, vei îndepărta mai multă placă bacteriană iar presiunea pe care o exerciți asupra dinților și a gingiei este controlată digital.


Este important atât la periuța electrică cât și la periuța manuală să îți alegi capătul de periuță potrivit statusului tău oral. Pentru aceste detalii întrebă medicul dentist care este atent la prevenție dentară sau medicul parodontolog care grijă de gingiile tale.

Deseori, datorită grabei sau a senzației că periuța manuală sau electrică nu curăță suficient, tinzi să apeși foarte tare pe gingie sau cumperi periuțe cu perii tari. Trebuie să știi că perii tari agresează smalțul și gingia. Periajul dur și rapid va contribui la retracția gingiei ireversibil.


Odată retrasă gingia, doar metodele chirurgicale sau minim invazive pot readuce gingia înapoi. Acesta este motivul pentru care este important să utilizezi corect periuța fie ea manuală sau electrică. Pentru a nu răni gingia poți alege o periuță manuală sau electrică cu perii medii sau moi.

Periuța manuală și electrică
Periuța manuală și electrică

Tehnica de periaj la periuța manuală trebuie să fie circulară sau dinspre gingie înspre marginea dintelui cu o inclinație de 45 grade favorabilă îndepărtării a cât mai multe resturi alimentare rămase între gingie și dinte.


La periuța electrică e mai simplu, poziționezi periuța pe dinte astfel încât să înlături cât mai mult rezidurile de-a lungul gingiei. Încearcă să cureți fiecare dinte de jur imprejur măcar 3 secunde cu atenție la joncțiunea dintre gingie și dinte căci acolo se acumulează cel mai mult placa bacteriană.


Dacă vei apăsa prea tare pe gingie, la periuța electrică există un led roșu care te avertizează când rănești gingia.


În concluzie, este important să te speli pe dinți corect, fie că e periuța manuală sau electrică, să alegi perii de o duritate medie sau moale și să soliciți medicului dentist să îți arate exact tehnica care ți se potrivește în funcție de statusul dinților tăi și al exigențelor tale.


Cu periuță electrică,

Dr. Stefania Mezdrea

bottom of page