top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Stefania Mezdrea

Sfaturi utile pentru persoane cu traume dentare care evita dentistul si igiena orala acasa.


Probabil ai trecut printr-o experienta neplacuta dentara si de atunci nu vrei sa mai auzi de spalat pe dinti sau dentist. Sau poate pur si simplu nu ai deprins obiceiul de ati ingriji dintii din copilarie pentru ca nu ai avut modelul parintilor care isi spalau dintii sau pur si simplu esti demotivat pentru a te spala pe dinti. Indiferent de motiv durerea dentara continua sa apara si tu tot nu iei masuri. Ce ar fi de facut in caz ?

Ca medic dentist cu experienta indelungata in preventie orala la adulti si copii, doresc sa te incurajez si sa te sprijin pentru ca ingrijirea orala este de fapt un obicei usor de insusit.

Iata cateva actiuni concrete pe care le poti face pentru a avea dinti ingrijiti :

  1. Scrie-ti in calendar o promemorie zilnica care sa-ti aminteasca sa te speli dupa masa de dimineata si seara.

  2. Cel mai usor programeaza o alarma cu un sunet placut pe telefon, la orele in care stii ca iei masa de obicei, astfel incat sa nu te minti singur ca ai uitat.

  3. Foloseste periuta de dinti recomandata de dentistul tau preferat si pasta de dinti care iti place la gust sau care iti lasa o senzatie de prospetime. Acest lucru este valabil si pentru copii insa la ei pasta de dinti trebuie aleasa pe categoria de varsta, pe care o vei regasi mentionata pe ambalaj. Poti folosi o pasta de dinti intens mentolata, cu aroma de fructe sau mai delicata cu cocos sau lamaie. Copii adora pastele de dinti fructate si periutele de dinti cu personajele preferate din desene animate.

  4. In timpul zilei, cand esti plecat la munca, poti folosi cu usurinta o periuta mica interdentara cu capac sau o ata dentara cu maner si husa. Un mar sau un fruct cu continut redus de fructoza contribuie cu succes la curatarea dintilor.

  5. Evita sa te asezi in pat seara fara sa te speli pe dinti deoarece iti va fi mai greu sa te ridici ulterior si astfel vei omite cu siguranta igiena orala.

  6. Mentine pe noptiera o ata interdentara/periuta interdentara si un pahar cu apa. Astfel poti macar sa te cureti intre dinti, deoarece de acolo deriva cel mai rapid cariile si mirosul neplacut oral.

  7. Gaseste-ti un medic stomatolog care te inspira, care te motiveaza si sustine in tot parcursul tau pentru a dobandi o gura sanatoasa.

Acestea sunt cateva idei care sper sa iti vina in ajutor.

Daca ai si tu sugestii pentru a ajuta cat mai multe persoane in dobandirea unui zambet ingrijit, lasa-mi in scris un comentariu 🦷🌸


Cu motivatie,

Dr. Stefania Mezdrea


bottom of page