Sfaturi pentru parinti cu traume dentare


Multi copii nu au teama de dentist.

De cele mai multe ori teama provine de la parinti care au avut dureri dentare puternice.

Aceste temeri pot fi transmise neintentionat copiilor prin reactii sau cuvinte nepotrivite in privinta ingrijirii dintilor acasa si la dentist. Parintii care au avut traume legate de dinti evita deseori ei insisi sa se spele pe dinti constant si evita dentistul pana cand ajung din nou cu dureri dentare. Spala-te pe dinti” impusa la copii nu functioneaza atata timp cat tu insuti nu faci acest lucru zilnic.

Ca medic dentist cu experienta indelugata la adulti si copii, doresc sa te incurajez si sa te sprijin pentru ca ingrijirea orala este de fapt un obicei usor de insusit.

Iata cateva actiuni concrete pe care le poti face pentru a avea dinti ingrijiti impreuna cu copilul tau.

  1. Scrie-ti in calendar o promemorie zilnica care sa-ti aminteasca sa te speli dupa masa de dimineata si seara. Cel mai sigur pune o alarma pe telefon, la orele in care stii ca iei masa de obicei.

  2. Foloseste o periuta de dinti si pasta de dinti care te atrage, iti place la gust sau iti lasa o senzatie de prospetime. Acest lucru este valabil si pentru copii insa la ei pasta de dinti trebuie aleasa pe categoria de varsta. La pastele de dinti pentru copii scrie pe ambalaj varsta corespunzatoare. Exemple : alege o pasta de dinti cu gust de capsuni/fructe si o periuta colorata sau cu desenul preferat, la copii. La adulti, alege o pasta de dinti cu gust de cocos/menta si o periuta recomandata de dentistul tau de incredere.

  3. Spala-te pe dinti impreuna cu copilul sau supravegheza-l pana cand vezi ca acesta a dobandit obiceiul de a se spala singur.

  4. Evita sa te asezi in pat seara fara sa te speli inainte deoarece iti va fi mai greu sa te ridici ulterior sau vei uita complet.

  5. Pune pe noptiera sau alaturi de pat o imagine cu Zambetul tau increzator astfel incat de cate ori vei revedea aceea imagine sa iti amintesti sa-ti pastrezi dintii curati.

  6. Pentru adultii lenesi care uita sa spele de dinti pot avea pe noptiera o ata interdentara/periuta interdentara si un pahar cu apa. Rezidurile ramase intre dinti sunt cele care creeaza rapid carii si halitoza.

  7. Nu uita sa iti programezi igiena profesionala 1 data la 6 luni sau consultatia de rutina pentru a preveni inainte de a trata.

Acestea sunt cateva idei si care sper sa iti vina in ajutor. Daca ai si tu sugestii pentru a ajuta cat mai multe persoane in dobandirea unui zambet ingrijit, lasa-ne in scris un comentariu 🦷🌸


Cu zambet,

Dr. Stefania Mezdrea