top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Stefania Mezdrea

Fațete dentare cu sau fără șlefuirea dinților ?

Ce trebuie să știi despre fațetele dentare?


Fațetele dentare sunt foițe fine din ceramică sau zirconiu care sunt lipite pe suprafața externă a dinților. Pentru a aplica aceste foițe este necesară șlefuirea dinților sau nu. Acest lucru depinde de forma și așezarea dinților pe arcadă.

De exemplu, dacă dinții sunt mici , scurți sau subțiați dar au o aliniere perfectă, aceștia vor necesita doar o prelungire sau adăugare sub formă de fațetă. Cu ajutorul fațetelor dentare se îmbunătățește atât forma cât și nuanța dinților.


În situația în care dinții sunt înghesuiți, cu spații între ei sau ocluzia (mușcătura) nu este conformă, dinții trebuiesc aliniați. Pentru aceste cazuri, doar după tratamentul ortodontic se pot crea fațetele estetice.


Fațetele dentare din ceramică și zirconiu se realizează în laborator de către tehnicianul dentar. Dezavantajele acestora sunt timpul, costurile și șlefuirea dinților.

Trebuie să știi că există și fațete minim invazive realizate din compozit nanohibrid ( material de ultimă generație ), direct în cabinet, de către medicul dentist într-o ședință sau două. Timpul și costurile acestora sunt semnificativ mai mici decât cele realizate în laborator. Fațetele minim invazive sunt deseori fără șlefuire sau șlefuirea este minimă.


Diferența dintre fațetele din ceramică realizate în laborator și cele din compozit realizate în cabinet într-o ședință constă în precizie, aspect și rezistența pe termen lung.


Ambele tipuri de fațete necesită igiena orală, acasă corectă la nivelul gingiei și al spațiului interdentar. Pentru întreținerea acestora controlul și detartrajul este obligatoriu de două ori pe an.

Pentru a beneficia de fațete dentare, inițial se vor realiza o serie de fotografii și radiografii diagnostice. În baza acestora se va stabili un plan de tratament care va cuprinde etapele, timpul necesar și costurile.


Dacă ții la aspectul tău și ai răbdare să te îngrijești în general, fațetarea estetică este o soluție pe care o poți alege cu încredere.


Cu fațete naturale 🙂

Dr. Stefania Mezdrea

bottom of page