top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Stefania Mezdrea

Sănătatea ta generală este afectată când ai infecții orale

De ce este important să tratezi infecțiile orale?


Deoarece se pot creea o serie de afecțiuni asociate cum ar fi: diabetul, endocardita bacteriană, bolile cardio-vasculare, artita reumatoidă, afecțiuni respiratorii, infecții cronice pulmonare, osteoporoza, naștere prematură, greutate scazută nou-născut, perimplantita, infamații endo-protetice, boli de piele, țesut și mucoase.


Toate acestea se pot datora lipsei de igienă orală acasă și în cabinet, la timp și mai puțin predispoziției genetice.

Inflamațiile orale și afecțiunile asociate
Inflamațiile orale și afecțiunile asociate

Trebuie să știi că în cavitatea orală poți avea între 600 – 1000 specii de bacterii. O parte dintre aceste bacterii sunt necesare pentru că apară organismul de infecții. Însă persoanele care nu se spală pe dinți sau care nu își fac igiena la timp, pot avea peste 100 de milioane de bacterii pe fiecare suprafață a unui dinte.


Numărul ridicat de bacterii în cavitatea orală determină apariția cariilor și complicațiile acestora, gingivita și parodontita (boala gingiei și a osului care susține dinții) precum și alte boli asociate menționate anterior.


Parodontoza numită și „ucigașul silențios” este o boală de focar care poate provoaca lent probleme de sănătate la distanță.


Dacă bacteriile dăunătoare nu sunt îndepărtate la timp, sistemul imunitar va fi afectat ireversibil și astfel apar bolile cronice.


De aceea este fundamental să te speli pe dinții de două ori pe zi, în special seara cu atenție. Pe lângă periuța de dinți utilizează și ața interdentară, irigatorul bucal (sau periuța interdentară) pentru că între dinți rămân acele reziduri alimentare care dacă nu sunt îndepărtate la timp vor crea depozite de tartru (colonii de bacterii solidificate), demineralizări care duc la carii și afecțiuni gingivale.


Sper de astăzi să devii mai perseverent în îngrijirea ta orală acasă și să nu uiți că tartrul neîndepărtat creează miros neplăcut, carii, inflamații gingivale și boli la distanță.


Prioritizează îngrijirea orală, pentru sănătatea ta și buzunarul tau!


Cu sănătate și prevenție orală,

Dr. Stefania Mezdrea

bottom of page